Защо са изчезнали

Изчезването на динозаврите, настъпило преди 65 милиона години, е най-загадъчното и драматично измиране на цяла животинска група в историята на Земята.Но не изчезнали само те - унищожен бил повече от половината животински свят, птерозаврите и едрите морски влечуги.Броят на видовете динозаври вече бил намалял пред последните 8 млн.години, но някои от тях все още често се срещали в края на кредния период и началото на терциера.Някои учени смятат, че вулканична катастрофа или гигантски метеорит са заличили динозаврите от лицето на Земята.Други пък твърдят, че подобни катастрофи, свързани с разпространение на болести, повишаване на морското равнище и постепенни изменения на климата, са засегнали целия животински свят.Трета теория обединява първите две - измененията на климата и на морското равнище довели до намаляване на сушата и запасите от храна за динозаврите, които не успели да издържат на такава внезапна катастрофа.


Експлозии

Според една теория поредица от вулканични изригвания предизвикали изменения на климата, които довели до изчезването на динозаврите.


Метеорит

Гигантски метеорит може да е уцелил Земята, предизвиквайки киселинни дъждове, урагани и подводни заметресения.


Краят на една епоха

Когато изчезнали динозаврите, с тях изчезнали и едрите сухоземни животни.Бозайниците от горнокредния период били дребни ( алфадонът които бил дълъг 30 см ), но скоро от тях произлезли хиляди нови видове, които заместили динозаврите.


Застрашено бъдеще

Дори и днес промяната на природната среда,дължаща се на земетресения, урагани или на изсичането на горите от човека, поставя под заплаха бъдещето на много животни.


Странно, но факт

Има твърде странни и дори невероятни теории в опита да се обясни изчезването на динозаврите.Някои твърдят, че умрели умрели от скука, " задушени " от собствените си екскременти, че били изтребени от извънземни или че дори са се самоубили.


Жертви и оцелели

Трудно е да се обясни защо определени групо животни са изчезнали, а други са оцелели.
Птерозаврите измрели, но не и птиците.
Динозаврите също изчезнали, но дребните сухоземни влечуги и бозайниците са достигнали до нас.Мозазаврите, плезиозаврите и плиозаврите били унищожени, но костенурките са живи и до днес.


Още за динозаврите

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Собствено Търсене

за най-доброто търсене използвай най-бързата търсачка на Google !


Интересна статия за възможностите и перспективи за икономически растеж и развитие на туризма в Пиринския край! Един от "оазисите" на България !