Нападение и отбрана

Много от динозаврите си служели с рога, шипове или брони, за да се отбраняват.
Но и тези, които не били бронирани, имали своите оръжия.Апатозавърът ( Apatosaurus ) се изправял на задните си крака и смачквал противника с предните или си служел с опашката, за да нарани хищника.
Повечето завроподи се придвижвали на стада, като образували плътна маса - така само най-слабите или болните били изправени пред оапсността от атака.Птицеподобните динозаври като галимимуса ( Gallimimus ) разчитали на бързината си, за да избягат от нападателите, докато пахицефалозавърът ( Pachycephalosaurus ) използвал плътния си череп, за да се отбранява от хищниците или от други представители на собствения си вид.Месоядните притежавали бързина, ловкост и остри зъби за нападение и отбрана.Едрите хищници като тиранозавъра ( Tyrannosaurus ) ловували самостоятелно и разчитали на изненадата.
Никога няма да разберем дали динозаврите са прибягвали до мимикрия.Може би някои видове тревопасни са били с петниста кожа, за да не бъдат забелязвани от хищниците, а и някои месоядни използвали същия трик, за да издебват плячката из засада.


Атака

Скелетът на пахицефалозавъра бил така устроен, че да издържа на урадите с глава на другите мъжкари или на атаките на хищниците.


Двубой

8-метровите пахицефалозаври се борели, за да определят кой ще се чифтосва със стадото женски.Въпреки че главата е защитена при удар от дебелия 25 см черепен свод, се получавали тежки наранявания.


Опашка за всичко

Опашката на диплодока била много дълга.Служела му за опора, когато се повдигал на задните си крака, за да смачка някой нападнал го хищник, или като камшик, за да ослепи или зашемети противника.


Ефикасен щит

Трицератопсът имал над очите си два дълги около метър рога, които защитавали врата и гърдите му от атаките на други динозаври от същия вид или хищници.


Като танк

Еуплоцефалът бил защитен от броня с костни шипове по гърба и от много плътния си череп.Той поразявал хищниците, като размахвал опашката си, която завършвала с костни образувания.


Опашки като копия

За да се отбранява от хущниците, туоянгозавърът си служел с мускулестата опашка, снабдена с два чифта заострени шипове.


Опасен нокът

Подобно на ястреба, който си служи с ноктите като бръсначи, за да убие жертвата, и дейнонихусът ( чието име означава " ужасяващ нокът " ) използвал свиващите се нокти, дълги 13 см, които се намирали на втория пръст на всеки крайник.Той скачал или заставал на един крак, за да нанесе удар върху противника с другия.Вкаменелости от пет дейнонихуса са намерени до тялото на един тенонтозавър ; възможно е тези животни, които били бързи и имали голям мозък, да са ловували на групи.


Знаете ли, че...?

Игуанодонът използвал предните лапи по различен начин - за да ходи, да хваща храната, да откъсва листа от дърветата и за да се отбранява.Това безобидно тревопасно можело да си служи с шипа на палеца, за да ранява или убива хищниците, като ги удря по врата или в очите.


Още за динозаврите

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Собствено Търсене

за най-доброто търсене използвай най-бързата търсачка на Google !


Интересна статия за възможностите и перспективи за икономически растеж и развитие на туризма в Пиринския край! Един от "оазисите" на България !