Как да си изберем ветеринар?



Ветеринарните лекари лекуват всички животни - от кучето и котката ни до екзотичните земноводни и пернати. Около 70% от семействата в България имат домашен любимец(от някакъв род) и това определя много важна ролята на ветеринарните лекари в днешното обществото. Домашните любимци доста обогатяват нашия живот и ни правят щастливи и здрави хора, ежедневието ни е свързано постоянно с тях, приемаме ги като член от нашето семейство. Именно тези поводи ни карат да се замислим сериозно за здравето на нашия любимец, но то много често зависи от компетентността на нашият ветеринар. Някои ветеринарни лекари специализират с определен вид животни, а други работят с всички(смесена практика), затова те са преминали през шест годишно университетско обучение.Телефонирай или се срещни с ветеринарния лекар, който е близо до теб и дискутирайте относно неговата практика и твоите нужди.

Ветеринарния лекар се ангажира твоят домашен любимец да е в добро здраве, за да имаш ти пълна радост и добра компания.

Знаете ли че?
Твоят квартален ветеринарен лекар може да ти осигури следните неща:

  • да те посъветва за селекцията, храненето, домашното отглеждане,възпитанието


  • да подсигури профилактика на домашният ти любимец за добро здраве


  • ваксиниране, обезпаразитяване и кастрация - за да бъде предпазен твоят любимец от заболявания при различни условия


  • лекуване на всички болести и увреждания включващо- хирургия, рентгенодиагностика, клинично лечение, лабораторни изследвания и др.


  • отнасяне до специалисти когато има нужда


  • Ако ти се довериш на своя ветеринарен лекар, домашният ти любимец ще е под грижа 24 часа на ден и 365 дни в годината

    Ти и твоят ветеринарен лекар
    Взаимоотношението между ветеринаря и собственика на животно трябва да е едно взаимно доверие. Двамата трябва да работите заедно, ако искаш твоят любимец да получи най-доброто внимание. Преди всичко, твоето животно не може да ти каже какъв е проблемът. Ти трябва да усещаш промените в неговото поведение и да разбираш езика на тялото. Грижата за здравето на животните изисква високо ниво на подготовка, умения и посвещаване, заедно с добри специалисти и апаратура.

    Често когато хората искат да им се препоръча "добър" ветеринар се установява, че те на практика търсят "евтин" ветеринар. Ние винаги напомняме, че наред с цената има и други важни проблеми, които трябва да се разгледат при избора на медицинско обслужване за Вашия домашен любимец.

    Ако някои от хората не се съобразят с тези подробности им задаваме въпроса да ли биха избрали педиатър за своето дете единствено по този критерий - цената. Вие бихте ли избрали лекар за своето дете водени единствено от ниската цена на обслужване? Категорично НЕ!

    За мен ключа към правилния избор на ветеринарен лекар е самия той - комуникации, способности и доверие. Последното - доверието към ветеринарния лекар, често е много по-важно отколкото доверието, което се упражнява спрямо хуманния лекар. Вие не знаете какво се случва в клиниката когато оставите Вашето животно там за лечение. Животните не са в състояние да коментират относно лечението и отношението към тях, така че стопанина на животното трябва да се довери на хуманното отношение на ветеринарния лекар.

    Преди да изберете ветеринарен лекар, попитайте приятели, други стопани на животни, съседи за някакви препоръки. Любителите на животни могат да Ви кажат, кой ветеринар е добре осведомен, състрадателен и трудолюбив. За такива ветеринари винаги ще се намерят удовлетворени клиенти, които да говорят за тях.

    Други фактори, които ще Ви помогнат при избора:

    1. Има ли в клиниката специалисти точно за Вашето животно - не всички ветеринари са специалисти по екзотични животни - птици, земноводни и др?

    2. На удобно място за Вас ли е разположена клиниката и с подходящо работно време за Вас ли работи?

    3. Персоналът в клиниката добре ли е информиран и добре ли е обучен? Трябва да се убедите, че имате работа с екип, който може да реагира бързо на всяна ситуация, за която Вие се обадите.

    4. Ветеринарния лекар търси ли помощ, когато е необходимо? Добрият ветеринар, когато се наложи се консултира с колежи, университети или други независими специалисти. Готовността да се консултира с други колеги е признак, че ветеринаринарния лекар полага всички усилия да помогне на вашето животно.

    5. Ветеринарния лекар трябва да има връзки и възможности да Ви пренасочи към други специалисти, когато се наложи. На края - Вие трябва да се почувствате свързан с ветеринарния лекар когото сте избрали. Необходимо е да е изяснявате своевременно всички въпроси, включително и заплащането.

    Ако Вие не обичате своя ветеринарен лекар - това е недостатък, от който ще страда единствено Вашето животно! В такъв случай препоръчително е да си потърсите друг лекар, с който бихте могли да общувате по-различно и да сте убедени, че вашият любимец е в ръцете на човек(лекар), който вие харесвате и му се доверявате!

    Успех и добро здраве на вас и вашия любимец!
    Администратор



    Няма коментари:

    Публикуване на коментар

    Собствено Търсене

    за най-доброто търсене използвай най-бързата търсачка на Google !


    Интересна статия за възможностите и перспективи за икономически растеж и развитие на туризма в Пиринския край! Един от "оазисите" на България !