Смъртоносни вируси и заболявания, инфекции, паразити, ваксини



Ваксинации
Всички кучета,дори и тези,които живеят само при домашни условия,трябва да се ваксинират.Някои вируси се разпространяват по въздуха или могат да влязат в дома ви посредством дрехите или обувките.Поради тази причина се препоръчва серия от ваксинации,които предпазват Вашето куче от редица опасни за здравето му вирусни заболявания.Ваксината бяс,която се слага на 3-месечна възраст,е жизнено необходима и е изисквана от закона.

Бяс
Смъртоносно за животните и човека заболяване,поради което е под много стриктен контрол.Заболяването е опасно за кучета от всяка възраст,като най-голям е риска за малките кученца. Лечението не води до пълно възстановяване и води до тежки последствия във функцията на централната нервна система.Ваксинирането против бяс е задължително за всички кучета.

Гана
Ганата е опасно и изключително заразно заболяване,коетое опасно най-много за малките кученца.Симптомите включват треска,повръщане,диария,загуба на апетит и др. Лечението в повечето случаи е неефективно и води до смърт на животното.Кучетата,които успеят да се възстановят,страдат от проблеми на нервната система.

Инфекциозен хепатит
Вирусно заболяване,което подобно на беса,е силно заразно и често води до фатален край.Този вирус е опасен за кучета от всички възрасти.Симптомите са:треска,загуба на апетит,повръщане,диария и остра стомашна болка.При по-тежките случаи настъпва смърт от 24 до 36 часа.Кучетата,излекувани от тази болест,може да развият тежки чернодробни и бъбречни проблеми и могат да бъдат преносители на заболяването за известен период от време(няколко месеца),заразявайки и други кучета.

Парвовирус
Този вирус засяга кучета от всички възрасти,но най-голям риск съществува при малките и при по-възрастните кучета.Вирусът поразява червата,предизвиквайки кървава диария,неконтролирано повръщане и остри стомашни болки.Броят на смъртните случаи е висок поради голямата степен на дехидратация,предизвикана от непрекъснатата диария и повръщане.Директният контакт с болно куче не е единствения начин за заразяване.Този вирус е изключително устоичив и е необходима дезинфекция,която да предпази от заразата на други кучета.

Параинфлуенца
Характеризира се с продължителна кашлица(няколко седмици).Възможно последствие(като намеса на вторична инфекция)е пневмонията.

Лептоспироза
Лептоспирозата е опасно заболяване и може да има фатален изход.Разпространява се чрез урината на плъхове и кучетата се заразяват при контакт със заразена вода или храна,или чрез ухапване от гризач. Лептоспирозата е заболяване,опасно и за хората.То протича с грипоподобни симптоми.

Обезпаразитяване
Прегледите за паразити трябва да започнат да се правят от ранна възраст и на кратки интервали,тъй като майките могат да предадат паразити на малките котенца.Паразитите живеят върху или в организма на животното. Вътрешните паразити обикновено живеят в храносмилателната система на кучето и се разпознават чрез изпражненията му.Външните паразити живеят върху тялото на кучето.Ако не се открият и не се отстранят,паразитите могат да доведат до сериозни заболявания. Както при повечето здравословни проблеми,така и при паразитите,превенцията е лесна,не толкова скъпа и неприятна,отколкото при лечението.

Тения
Тенията е един от най-често срещаните паразити при кучето.Кучетата могат да се заразят с тения,когато изядат някой гризач или пък бъдат ухапани от бълха,преносител на незряла тения.Поради тази причина от изключително значение е регулярното обезпаразитяване.

Нематоди
Майката,макар и очистена от глисти,може да предаде нематодите чрез млякото на своите кученца.Тези чревни паразити могат да доведат до загуба на тегло,слабост,диария или слуз в изпражненията.

Бълхи
Кучето може да се зарази с бълхи от друго куче или от околната среда.Дори и да няма контакт с външната среда,бълхите могат да бъдат пренесени в дома,а оттам и върху кучето. Ухапванията от бълхи могат да предизвикат сериозни проблеми(алергичен дерматит,който се проявява в леки до остри поражения по кожата и козината на кучето).Редовното преглеждане и обезпаразитяване предпазват както животното,така и дома от тези паразити.



Виж съвети от ветеринарната медицина



Няма коментари:

Публикуване на коментар

Собствено Търсене

за най-доброто търсене използвай най-бързата търсачка на Google !


Интересна статия за възможностите и перспективи за икономически растеж и развитие на туризма в Пиринския край! Един от "оазисите" на България !