Хранителни алергии! Алергии при кучето! Алергична реакция!

Keywords: Алергени, Белтък, Сърбеж кожа, Опадване косми, Консерванти, Млечни храни, Хранителна алергия

Хранителните алергии са реакция на организма към определени храни или веществата,съдържащи се в тях. Те заемат около 10% от всички видове алергии при кучетата и котките. Най-честите алергени за домашните животни са белтъците в храната. Клиничните признаци на заболяването могат да се проявят както непосредствено след консумация на определени продукти, така и след няколко дни и дори месеци.

Фактори определящи възникването на хранителни алергии:

Порода-от всички породи кучета, най-склонни към хранителни алергии са:
Булдог, Шар пей, Чау-чау, Голдън ретрийвър, Бултериер, Дого Аржентино, Далматин.
Възраст-преди всичко хранителните алергии засягат кучета и котки над едногодишна възраст. Заболяванията на стомашно-чревния тракт също допринасят за развитието на хранителна алергия.

Доказването и диагностиката на хранителните алергии и до днес остава сложна. Клиничните признаци са неспецифични. Един от най-често срещаните симптоми е сърбежът по кожата. Той присъства в 100% от случаите и не е обусловен сезонно. Може да има също така зачервени и топли участъци, прекалено чесане и драскане, опадане на космите в някои участъци-предимно по корема. Често срещани са и отитите. Нито един от методите за непряка диагностика, познати на ветеринарните лекари, като имунологични тестове, кожни проби и др., не са достатъчно достоверени. Елиминиращата диета е единствения метод, потвърждаващ хранителна алергия. Тя може да прилага 10-12 седмици и повече. Най-важните принципи при този метод са:

Преминаване към диетата постепенно за 7 до 12 дни, за да се избегнат стомашно-чревни разтройства.

Използване само на един вид животински и растителен белтък.

Използване на нов вид протеин, който рядко се среща в храните за домашни животни (сьомга, патица, агнешко, бяла риба).

Избягване повишеното количество протеин в храната, което ограничава и количеството резорбиран белтък в червата.

Ограничаване на млечните продукти.

Избягване на храни, съдържащи консерванти и оцветители.

Задължително е храненето на животното с хранителна алергия отделно от другите.

По време на диетата да не се дават хранителни добавки, витамини и лакомства.

Хранителните алергии са изключително неприятни и за животните и за техните стопани. Клиничните признаци могат да бъдат облекчени медикаментозно, но основно в лечението е диетотерапията. Лечебният процес е дълъг и от собствениците на животни се изисква строго спазване на всички предписания на ветеринарния лекар. Най-важно на този етап е правилно подбраната храна (по принципа на елиминиране) и последваща строга ежедневна диета.

Нужно е много търпение и внимание от страна на собственика на животното през целия процес на диети и лечение на заболялия индивид.

Информацията е предоставена от Д-р Вл.Тричков



Виж още: Дерматит! Себорея! Алергия към треви!





Няма коментари:

Публикуване на коментар

Собствено Търсене

за най-доброто търсене използвай най-бързата търсачка на Google !


Интересна статия за възможностите и перспективи за икономически растеж и развитие на туризма в Пиринския край! Един от "оазисите" на България !