Грижи за възрастното куче

Дори ако забележите забавени движения при вашето куче, това не означава, че старите му години не са едни от най-добрите в живота му. С редовни прегледи, всекидневни грижи и правилно хранене възрастният ви приятел все още може да се чувства щастлив и здрав.

Как да познаете, че кучето ви остарява?
Най-практичният начин да прецените това са наблюденията на неговото държание и външен вид. Просто казано - на колко години изглежда, как се чувства и действа. По-долу са посочени няколко основни признака на стареене и как промяната на възрастта се отразява на здравето на кучето. Използвайте ги като насока, за да разберете дали любимецът ви е вече стар.

Отслабване на слуха
Индикация за това дали слухът на кучето не е толкова остър, колкото преди, е безпричинното лаене, липсата на реакция при подаване на гласови команди или при произнасяне на името му.

Промени в уринирането и в навиците за изхождане
Прекомерната жажда или честото и неконтролируемо уриниране са знаци за проблеми с бъбреците или диабет. Неправилното уриниране може да означава наличие на инконтиненция, причинена от хормонален дисбаланс. Този дискомфорт е най-често срещан при стерилизирани женски или е причинен от други здравни проблеми.

Промени в хранителните навици
По-възрастните кучета много по-често получават проблеми със зъбите и венците. Заради наранени венци и разклатени зъби те започват да изпускат храна от устата си и дори отказват лакомства.

Проблеми с дишането
Кашлица, трудности с дишането и умора сочат за евентуални сърдечни проблеми.

Проблеми със зрението
Мъгливо, синкаво петно по очите на остаряващото куче е нещо нормално и обикновено, което не отслабва зрението. Но мъгливото белезникаво образувание на пердето може да доведе до слепота. Вашият ветеринар ще ви помогне да различите видовете петна.

Загуба на тегло и надебеляване
Както при хората, така и при кучетата метаболизмът се забавя с годините. Възможно е по-старите екземпляри да не са така активни, колкото са били, което ги предразполага към надебеляване.
Опипайте ребрата, за да определите дали любимецът ви е с наднормено тегло. Внезапните отслабвания или непланираната хронична загуба на тегло трябва да се докладват на ветеринар. Те обикновено са знак за здравословен проблем.

Кожа и козина
При по-възрастните екземпляри се забелязва изтъняване и намаляване еластичността на кожата. Не пропускайте да проверявате за големи бучки под и на нея. Те могат да означават наличие на тумор, киста или рак. Умореност и окуцяване С остаряването ще забележите, че кучето е с намалена жизненост. По-лесно се уморява, обича често да си подремва, чувства скованост в ставите на краката, бедрото или рамената. Това може да бъде обикновено износване, резултат от стара контузия или признак на артрит.

Колко старо е вашето куче?
Обикновено по-едрите породи кучета започват да стареят по-рано от по-дребните. Например, ако кучето ви е санбернар, то се счита за възрастно след 6 годишна възраст. Средно големите кучета обаче не показват признаци на стареене преди деветата или единадесетата си година. На свой ред малките породи (например пуделите) демонстрират старост едва след единадесетата си година. В допълнение към фактора „Порода”, определени елементи от начина на живот на любимеца ви също се отразяват върху продължителността на живота му.

Болести (най-често засягащи възрастни кучета)
Диабет или проблеми с бъбреците – Пие много вода. Уринира прекомерно. Загуба на тегло.
Хормонален дисбаланс - Инконтиненция (безконтролно уриниране) - особено при стерилизирани женски.
Артрит - Скованост и куцане, особено след дрямка.
Проблеми със сърцето или белите дробове - Често кашляне. Проблеми с дишането. Лесно уморяване.
Перде на очите - Мъгливо, белезникаво образувание в очите. Може да засегне зрението.
Проблеми с венците - Лош дъх. Проблеми при приемането на твърди храни заради наранени венци или разклатени зъби.

Следене на теглото
Проблемите със сърцето, болката в ставите и диабетът може да са причинени от прекалена пълнота.. Обсъдете хранителната диета на вашето куче с ветеринарен лекар, за да сте сигурни, че то получава правилната храна според годините и състоянието си.

Правилно хранене
Правилното хранене е едно от най-важните неща за поддържане на дълъг, щастлив и здравословен живот. Заменяйки храната му с продукти за по-възрастни животни, вие му помагате да поддържа теглото си и му давате допълнителното подхранване, от което то се нуждае.

Случаи, в които кучето се нуждае от специално хранене
Ако кучето е засегнато от здравословни проблеми, проверете при ветеринар доколко полезна може да се окаже една специална диета, предназначена да посрещне хранителните нужди на кучета, страдащи от проблеми със сърцето, стомаха и червата, с бъбреците и от прекомерна дебелина.

Правилни упражнения
Тъй като наднорменото тегло и артритът са два от най-често срещаните проблеми при по-възрастните кучета, редовните упражнения са много важни. Ако кучето ви все пак страда от артрит, се консултирайте с ветеринар, преди да започнете програма с упражнения.

Поддържане на здрава кожа и козина
Като част от пълната програма здравни грижи за кучето вие може да подготвите график за вчесване поне веднъж седмично. Редовното къпане на старото животно също е много важно и представлява още една възможност да му дадете вниманието, от което се нуждае.

Поддържане на здрави зъби и венци
Редовните зъболекарски грижи от страна на ветеринар са изключително важни, защото възрастните кучета са по-податливи към заболявания на венците и образуване на зъбен камък. В допълнение към редовните посещения при професионалист редовно проверявайте зъбите и венците на домашния си приятел.

Емоционални нужди
Ваша отговорност е да сте чувствителни към това, което преживява остарялото ви куче, и да разбирате настъпващите при него психологични промени. Ежедневните грижи за него налагат и малко повече търпение от ваша страна. Специалното ви внимание и посвещаването ще му осигурят качествен живот през годините на старост.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Собствено Търсене

за най-доброто търсене използвай най-бързата търсачка на Google !


Интересна статия за възможностите и перспективи за икономически растеж и развитие на туризма в Пиринския край! Един от "оазисите" на България !