Всичко за Хиеновото Куче

Хиеново Куче

Хиеново куче - куче и хиена - животни, на които то повече или по-малко прилича. С походката си, с многоцветната си и на петна козина, и с закръглените си уши, хиеновото куче се различава лесно от чакала, който е неговия най-близък родственик и живее в африканската савана.Хиеновите кучета обитават най-вече саваните на юг от Сахара до Трансваал. Липсват в екваториалните гори; в планините се срещат до 3000 метра надморска височина. Навсякъде те са малобройни. Живеят на групи (глутници) през цялата година. Водят скитнически начин на живот в границите на обширно пространство за лов, което обхваща 100-200 кв.км.Дължината на тялото е 1 метър + 40 см опашка. Височината при плешките е 60-75 см. Маса 27-35 кг. Продължителността на живота е 10-12 години.Хиеновите кучета се движат със скорост 30-45 км в продължение на 4-5 км.Имат добре развит слух. Месторазположението на петната върху козината е различно. Челюстите не са толкова мощни, както при петнистата хиена. хиеновото куче има по четири пръста на лапите.Хиеновите кучета образуват глутници с различна численост, някои от тях наброяват 6-8 животни, други 10-20 и повече. Всяка глутница защитава мястото около леговището, където се раждат малките, не само от другите хищници, но и от хиенови кучета от други кланове. При тях няма йерархия в групата.
При всяка среща хиеновите кучета си ближат взаимно муцуните, махайки с опашка. Тези поздрави траят 3-5 минути и са съпроводени с виене, което сплотява групата. Досега не е наблюдавана агресивност между членовете на една и съща група.
Малките кученца

Малките хиенови кучета се раждат в леговище отнето от тръбозъб или друго животно. Бременността трае 70 дни, след което се появяват обикновено 7 малки. Кърми ги около 100 дни. Те бозаят, но много рано започват да ядат месо, което родителите им са смлели от части.Майката остава с тях да ги пази, а другите членове на стадото й носят храна. Тя дава част от храната, която й е донесена на малките си. Цялата глутница помага при отглеждането на малките. В отсъствието на майката, нейната роля се поема от друга женска.
Лов

Хиеновите кучета са много шумни преди да тръгнат на лов и са тихи по време на търсене на жертвата и преследването й. Ловуват на светло и на открито, но най-вече сутрин и вечер. Те нападат всички видове копитни животни: газела, зебра, антилопа. Понякога им се случва да оставят на лъвовете дивеча, който току що са убили.Хиеновите кучета са най-ефективните ловци на саваната. Те никога не ядат убити, от други хищници, животни. При лов глутницата се стреми да отдели най-слабото животно от стадото, после го заобикалят и убиват с ухапвания.
Любопитно

Върхът на опашката на хиеновите кучета е бял. С него те показват на останалите от глутницата къде се намират, когато ловуват привечер. По време на лов хиеновите кучета издават пронизителни звуци, наподобяващи чуруликане на птица, когато приближава опасност лаят с глух и гърлен лай, а когато са около малките - скимтят.


Снимки на Хиеново Куче
Снимки на други хищници
История на Косатките
Всичко за Лъвовете
Всичко за Леопарда
Всичко за Гепарда
Всичко за Сибирския Тигър
Всичко за Бенгалския Тигър
Всичко за Индокитайския Тигър
Всичко за Южнокитайския Тигър
Суматрийски Тигър
Изчезнали Видове Тигри
История на Хиените

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Собствено Търсене

за най-доброто търсене използвай най-бързата търсачка на Google !


Интересна статия за възможностите и перспективи за икономически растеж и развитие на туризма в Пиринския край! Един от "оазисите" на България !