Всичко за сибирски тигър

Любопитно

Сибирският (Амурски) тигър (Panthera tigris altaica) (известен още като усурийски, амурски или манджурски) е най-едрият сред подвидовете на тигъра и същевременно най-големият представител на семействот котки. Възрастният мъжки достига дължина 3 м (без опашката,дължината на която стига до 90 см) и тегло до 300 кг (рекордът е 384 кг), а височината при холката до 1,15 м. Цветът на козината му е много по-светъл от тази на бенгалския(кралския) тигър.

Сибирският тигър е разпространен на територията на Русия - Далечния Изток в приамурския край, както и в източните части на Китай. В миналото се е срещал също в Корея и Монголия.

В началото на 30-те години на 20 век числеността на тигрите в Далечния Изток е паднала до няколко десетки. След активни мерки, техният брои е бил възстановен, а тяхната численост е достигнала 400-500 екземпляра!Днес има повече сибирски тигри в плен,отколкото в природата.Предполага се, че има около 300 сибирски тигъра на свобода.

Продължителността на живота му е 15 години,на свобода до 27.

Сибирският тигър няма установен период на размножаване,обикновено се чифтосва от ноември до април.Тигрицата е в състояние да зачена само за 3-7 дни.През това време двойката се чифтосва няколкократно.Много обичат да се чифтосват във вода.След това мъжкият си търси друга партньорка.След 95-112 дни се раждат от 2 до 7 слепи малки.На шестмесечна възраст придружават майка си на лов.

Тигърът отделя много време на лова, защото 1 от 10 опита е успешен.Той дебне плячката си от 10-30 метра.Храни се с благородни и петнисти елени,диви кози,диви прасета,лосове,рисове и дори мечки.Дневно се нуждае от 8-10 кг месо, за да оцелее.Може да изяде до 50 кг.
Сибирския тигър. Те са с по-светъл оттенък на розовото отколкото другите видове тигри. През лятото козината им е по-червена докато през зимата избледнява, корема му е бял, опашката е бяло-черна. Вертикалните резки могат да бъдат сиви или сиво-кафяви. Ушите са черни, а отвътре са бели. Лапите са им покрити с козина за да са движат безшумно. Козината около лицето е по дълга отколкото по тялото, при възрастните индивиди се формира нашийник. Няма два индивида с еднакви резки, освен това тигровите резки обикновенно се различават от двете страни.След дебнене тигрите нападат от засада с грамадни скокове, захапват жертвата в областа на врата и я задушават.Бременноста на женските трае приблизирелно 110 дни, малките остава с майка си 2 - 3 години, съзряват полово на 3 - 4 години. Тя само отглежда малките и е особенно агресивна към мъжките (дори да е бащата на малките и), защото те понякога убиват малките. Сибирския тигър е нощно и самотно животно. Мъжкия живее в собствена територия която е около 1000 кв километра и през повечето време на годината се занимават с маркиране и опазване на района си. Неговата област се населява от 5 - 6 женски с които най-често създава поколения.Силно застрашен вид, на свобода са около 350-400 екземпляра и още толкова в плен.
Снимки на Сибирски Тигър
Снимки на други хищници
История на Косатките
Всичко за Лъвовете
Всичко за Леопарда
Всичко за Гепарда
Всичко за Бенгалския Тигър
Всичко за Индокитайския Тигър
Всичко за Суматрийския Тигър
Всичко за Южнокитайския Тигър
Изчезнали Видове Тигри
Хиеново Куче
История на Хиените



Няма коментари:

Публикуване на коментар

Собствено Търсене

за най-доброто търсене използвай най-бързата търсачка на Google !


Интересна статия за възможностите и перспективи за икономически растеж и развитие на туризма в Пиринския край! Един от "оазисите" на България !