Всичко за бенгалския тигър

История на бенгалския тигър

Бенгалския или Индийския тигър има червеникаво-златна козина с черни резки, които както при другите тигри служат за маскировка, гърлото, корема и вътрешната страна на краката са бели. Мъжките индивиди имат дължина на тялото заедно с опашката от 2,3 до 2,7 м, и тежът от 180 до 260 кг, женските са по малки и дължината на тялото им е от 2,1 до 2,3 м, тъжът от 100 до 170 кг. Бенгалския тигър е много силен хищник и може да надвие животно което е два пъти по голямо от него. Той е активен денем и нощем, храни се с глигани, маймуни, биволи, елени. На ден може да изяде до 40 кг месо. Убива малки жертви като ги захапва зад врата а големите като ги ухапва за гърлото.Чифтосването става обичайно през пролетта, мъжкия прекарва от 20 до 80 дни с женската, а тя е е готова да забременее от 3 до 7 дни в този период. След оплождането мъжкия се заема с ежедневното си занимае, да маркира и брани територията си, неучаства в отглеждането на малките.Женските се разгонват обикновенно на 2-3години.Женската ражда след около 3 - 4 месеца бременност, малките са от 2 до 4,раждат се слепи.На 8-та седмица могат да последват майка си . Стават самостоятелни на около година и половина и съзряват полово на 3 - 4 години. Срещат се в тропическите гори, блатисти местности и пасища в Индия, Непал и Бирма. Мъжките покриват територия от 30 до 105 квадратни километра и покриват териториите на няколко женски.Има около 4000 тигри на свобода,те живеят около 15 години.

Белите тигри за които сме чували са Бенгалски тигри. Те са характерни с кремава бяла козина с шоколодови резки и сини очи (не са албиноси, нито отделен вид). Тези тигри се срещат много рядко в природата и по често в зоопарковете. За раждането на бели тигри се изисква родителите да имат ген които е рецисивен.Необходимо е да го притежават и двамата родители.Белия тигът е много добър плувец.

Златния тигър или Златната котка с тигрови резки не се среща в природата. Има около 30 екземпляра в зоопаркове. Те както белите тигри са Бенгалски и гена които носят е отделен. Това е ген подобен на гена на домашните котки, което е причина за оцветяването.
Бенгалският (Индийски) тигър (Panthera tigris tigris) е подвид на тигъра, разпространен в по-голяма част от територията на Индия, а също така и в съседните и страни. В началото на ХХ век в Индия е имало около 40 000 тигри, а в началото на 70-те години те са били по-малко от 1800. В резултат на безогледното им избиване броят им е намалял застрашително.

През 1972 г. започна т.нар. операция "ТИГЪР", която има за цел да спаси тигрите в Югоизточна Азия. Към началото на XXI век в Индия има 22 резервата за тигри. Въпреки, че по този начин се защитава една четвърт от общия брой тигри в Индия, успехът е добър. Сега популацията на този подвид е най-голяма: тя съставлява от 3200 до 4700 индивида. Това обаче е официалната информация на индийските власти, които завишават броя на тигрите, за да отчетат по-добри резултати.
Снимки на Бенгалски Тигър
Снимки на други хищници
История на Косатките
Всичко за Лъвовете
Всичко за Леопарда
Всичко за Гепарда
Всичко за Сибирския Тигър
Всичко за Индокитайския Тигър
Всичко за Суматрийския Тигър
Всичко за Южнокитайския Тигър
Изчезнали Видове Тигри
Хиеново Куче
История на Хиените



Няма коментари:

Публикуване на коментар

Собствено Търсене

за най-доброто търсене използвай най-бързата търсачка на Google !


Интересна статия за възможностите и перспективи за икономически растеж и развитие на туризма в Пиринския край! Един от "оазисите" на България !