Изследователи

През 1822г. Мери Ан Мантел отрива няколко вкаменени зъба в една кариера.Съпругът й Гидеон предположил,че тези зъби са принадлежели на тревопасно животно с огромни размери,и започнал разкопки в търсене на нови доказателства,като намерил няколко кости от ходилото.След допълнителни изследвания Гидеон стигнал до заключението,че зъбите и костите са от вече изчезнало влечуго,което нарекъл игуанодон (което означава "зъб на игуана").Той смятал,че игуанодонът напълно е приличал на игуана с гигантски размери.Становището на учените обаче било различно:според тях зъбите били на носорог,а костите - на хипопотам.По онова време никой не можел да предположи,че влечугите са в състояние да достигнат такива размери и че външният им вид може до такава степен да се отличава от този на гущерите.Едва когато Ричард Оуен,специалис по анатомия на животните,започнал да проявява интерес към тези причудливи вкаменелости,се наложило разбирането,че те принадлежат на "нова" група животни,която Оуен нарекъл динозаври.Теорията на Оуен предизвикала същинска "динозавромания" и не след дълго се появила и нова категория учени - изследователите на динозаври,които целеустремено започнали да сондират земните недра на лов за "нови" влечуги.


На лов на динозаври в дивия запад

Двама търсачи на динозаври - Едуард Коуп и Оунтийл Марш,започнали да се състезават помежду си,за да установят кой ще успее да извади на бял свят повече динозаври.Рискували да будат нападнати от индианци и наемали "крадци на вкаменелости",за да си присвояват един от друг разкритите находки.В началото на тяхното яростно съперничество през 1868г. били познати едва 9 екземпляра от динозаври,а когато приключило пред 1896г.,те били описали цели 136 "нови" динозавъра.


Основоположник

Ричард Оуен описал стотици древни животни - от динозаврите до новозеландската моа,една от най-големите съществували някога птици,която вече е изчезнала.


Първи открития

Англичанинът Гидеон Мантел посветил голяма част от живота си в изучаване на игуанодона - първия подробно описан динозавър.


Въпрос на Зъби

Като видял челюстите на една игуана,Гидеон Мантел забелязал ,че загадъчните зъби,открити от неговата съпруга, били еднакви с тези на това влечуго, но доста по-големи.
През 1834г. в скален отломък били открити множество кости на игуанодон.Приятел на Мантел платил 25 паунда,за да откупи находката.


Втора хипотеза

Двадесет и осем години по-късно игуанодонът е описан като животно с масивна структора,притежаващо четири крака и един рог, сходен с този на носорога.


Нокът

След като през 1877г. в Белгия били открити тридесет скелета на игуанодон,учените установили, че това което смятали за "рог" , всъщност бил нокът от палеца.


Факти

Благодарение на вкаменените отпечатъци днес ние знаем, че игуанодонът вероятно е бил двукрак и е бил най-разпространеният сред динозаврите ; негови останки от долната креда са открити в Африка,Северна Америка,Европа,Азия и дори в полярните области.


Знаете ли,че..?

Първата вкаменелост на тиранозавър е открита през 1902г.,но нито един от намерените скелети не е бил с цели предни крайници.Палеонтолозите трябваше да изчакат края на осемдесетте години,за да открият, че най-големият живял някога хищен динозавър имл само по два пръста на предните крайници.


Още за динозаврите

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Собствено Търсене

за най-доброто търсене използвай най-бързата търсачка на Google !


Интересна статия за възможностите и перспективи за икономически растеж и развитие на туризма в Пиринския край! Един от "оазисите" на България !