Тревопасни динозаври

През по-голямата част от времето,в което живели динозаврите,климатът бил като цяло топъл и влажен и растенията се развивали бърно.Стотици,може би хиляди видове тревопасни динозаври се хранели с папратови,цикасови и иглолистни растения през триаса и юрата,а пред кредния период - и с цветни растения.Птицетазовите орнитоподи (пахицефалозафри,игуанодони,динозаври с патешка човка,с броня и с рога),които се придвижвали на огромни стада през горнокредния период,имали специални бузи,в които събирали храна,докато преживяли.Гущеротазовите завроподи като апатозавъра (Apatosaurus),диплодока (Diplodocus) и брахиoзавъра (Brachiosaurus) достигали върховете на дърветата с дългите си шии.Били огромни тревопасни,с големи черва и гастролити,които им помагали да смилат огромни количества растителност.


Меню за динозаври

Заедно с новите видове динозаври се развили и нови растителни разновидности.Завроподите,които били най-големите съществували някога динозаври,трябвало да изяждат огромни количества растения,за да получат необходимата енергия.Динозаврите през триаса се хранели с огромни хвощови растения.Динозаврите през юрата се хранели с шишарки и цикасови плодове.Динозаврите през кредата се хранели с цветни растения като магнолията.


Преъстите помагат

Отниелията - динозавър,подобен на газела,висок 1,4 метра,живял през горноюрския период - използвал предните крайници с пет пръста,за да премести и задържа папратовото растение,докато яде от него.Имал депа в бузите,в които задържал храната,за да може да дъвче продължително по-твърдите частици.


Всякакви зъби

Формата на зъбите на тревопасните зависела от съответната прехрана.Динозаврите,които се хранели с твърди листа и цикасови плодове,палми и иглолистни,имали големи и заострени зъби.Тези,които се хранели с по-крехки листа и цветни растения,имали по-тънки зъби с форма на листо.


Камъни в стомаха

Завроподите като салтазавъра не притежавали зъби,с които да раздробяват храната.Откъсвали листата с тънки като моливи зъби и ги смилали в стомаха с помощта на камъчета,наречени гастролити.Камъчетата се задвижвали от стомашните мускъли и раздробявали по-твърдите части от растителната храна.


Зъби и клюнове

Палеонтолозите могат да направят много изводи за начина на живот на динозаврите по формата на зъбите или,ако няма предни такива,по формата на човките.Зъбите на жирафа са различни от тези на зебрите,защото се хранят с крехки листа от върховете на дърветата,докато зебрите - с твърда и суха трева.По същия начин различните видове динозаври имали различни зъби и човки,в зависимост от растенията,с които се хранели.
Камаразавърът бил завропод дълъг 18 метра.Имал зъби с форма на лъжица,за да отсича,но не и да раздробява.Достигал до нежните листа на върховете на дърветата.Платеозавърът бил огромен и с дълга шия.Имал зъби с форма на листо,с които откъсвал листата на нежните растения като папрат.Нямал зъби за раздробяване на храната.
Протоцератопсът бил малък рогат динозавър.Имал клюн като на папагал,с който отсичал тревата,и зъби,подобни на ножици,за да я накълцва.
Коритозавърът бил динозавър с патешка човка,с която откъсвал листата.След това ги запазвал в депата в бузите си и ги раздробявал със зъби.Игуанодонът пасял твърди растения като хвощове - откъсвал листата с роговата си човка и ги правел на каша със зъбите си.


Странно,но факт

Хетеродонтозавърът,тревопасно от долната юра,имал три вида зъби.На горната челюст отпред имал малки и остри зъби.На долната - рогов клюн.Имал освен това два чифта големи зъби,подобни на кучешки,а зад тях - зъби за раздробяване.


Още за динозаврите

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Собствено Търсене

за най-доброто търсене използвай най-бързата търсачка на Google !


Интересна статия за възможностите и перспективи за икономически растеж и развитие на туризма в Пиринския край! Един от "оазисите" на България !