Семейство

Палеонтолозите смятали, че динозаврите не се грижели за яйцата или за малките си, понеже откритите гнезда не били много на брой.Но през 1978г. Джон Хорнър открива в Северна Америка находище от десетки гнезда на динозаври с беззъби човки,които били така разположени, че да позволяват на възрастните да бдят над своите яйца,без да се спъват в тези на другите.Той открил също вкаменени черупки от яйца и 15 малки от същия вид.Малките били поотраснали,но още не били напуснали гнездата и родителите продължавали да се грижат за тях.Джон Хорнър нарекъл тези динозаври маязаври ( Maiasaurus ) - " гущери добри майки ".Палеонтолозите са установили със сигорност, че поне два месоядни вида, троодон ( Troodon ) и овираптор ( Oviraptor ), са снасяли яйца.Вкаменелости от яйца на завроподи са намерени в Европа,Южна Америка и Китай, но не ни е известно как са успявали да снесат яйцата в безопасни условия.


Нащрек

Откритите от Хорнър гнезда на маязаври били разположени на около 7 метра едно от друго,каквато е средната дължина на зрял екземпляр; така маязаврите разполагали с място да се движат, без да счупят чуждите яйца, а същевременно били достатъчно близо един до друг, за да предпазят гнездата от евентуалните набези на крадци като овираптора.


В яйцетоАмниотична ципа
Изпълнената с течнос ципа предпазва ембриона.


Хорион
Мембрана, през която преминава кислород.


Жълтъчен сак
Предоставя необходимата храна.


Черупка
Малкото динозавърче се развива в херметича черупка.


В гнездото

Във всяко гнездо на маязавър,представляващо издълбана в калта яма,широка 2 и дълбока 1 метър,били снасяни до 25 яйца.
Новоизлюпените били дълги около 50 см.


Големи тела, малки яйца

Яйцата на динозаврите били малки в сравнение с техните тела.Ако бяха по-големи,яйцата им щяха да бъдат с много твърда черупка, която малките никога не биха могли да счупят.


Крадец на яйца

Мнозина палеонтолози смятат, че овирапторът - теропод от горнокредния период, крадял яйца от гнездата на други динозаври.Той имал силни челюсти, с които лесно можел да счупи черупката и костите на млади динозаври, а предните му крайници били с остри нокти, с които улавял малките същества.Първата вкаменелост на овираптор, открита при полог с яйца в Монголия през 1924г., сякаш потвърждава тази хипотеза.Палеонтолозите помислили, че това са яйца на протоцератопс, но в последствие се оказало, че били на овираптор.Спорът обаче продължава и до днес.


Знаете ли, че...?

Изследвания под микроскоп на ембриони и малки маязаври показват, че тези същества имали слаборазвити стави на краката, така че родителите трябвало да се грижат за тях,докато не укрепнат.Хипосилофодонът ( братовчед на хадрозаврите, каквито са и маязаврите) пък имал силни крака и веднъж излязъл от черупката, можел да се справя сам.


Още за динозаврите

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Собствено Търсене

за най-доброто търсене използвай най-бързата търсачка на Google !


Интересна статия за възможностите и перспективи за икономически растеж и развитие на туризма в Пиринския край! Един от "оазисите" на България !