Отпечатъци и други следи

Вкаменените зъби и кости ни казват доста неща за външния вид и за живота на динозаврите,но палеонтолозите използват и други следи, за да възстановят ежедневието им.Отпечатъците, оставени от тяхната кожа, показват, че динозаврите се предпазвали от хищниците и от бодливите растения с дебелата си кожа.Вкаменените отпечатъци, наречени следи, пък ни разкриват как са се придвижвали тези животни и че завроподите, хадрозаврите и рогатите динозаври са се групирали на стада.Останки от гнездата подсказват, че динозаврите ги изграждали близо едно до друго, за да се предпазват от хищници и мършояди.Вкаменелостите от яйца и малки динозаври ни показват колко малки са при излюпването си тези животни и как бързо порастват.
Костите от възрастните динозаври дават информация относно хранителния им режим, сполетелите ги инциденти и причините за тяхната смърт, докато от екскрементите научаваме с какво са се хранели.


Цветове

Никога няма да узнаем каква е била окраската на динозаврите.Вкаменената кожа не съхранява цветовете, така че багрите и краските, с които си ги представяме, са плод на нашата фантазия.Някои палеонтолози смятат, че тревопасните динозаври са били с по-приглушени и тъмни цветове, за да се скриват от погледа на хищниците.Но е възможно месоядните да не са имали ярка окраска, за да остават незабелязани при засада.Други учени считат, че тревопасните ( особено мъжките ) променяли цвета си според годишните сезони и когато се чифтосват или защитават своята територия.


Говорещи следи

Учените успяват да определят скоростта, с която се придвижвали динозаврите, като изчисляват стъпката, разкрача и дължината на ходилото.


Още за динозаврите

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Собствено Търсене

за най-доброто търсене използвай най-бързата търсачка на Google !


Интересна статия за възможностите и перспективи за икономически растеж и развитие на туризма в Пиринския край! Един от "оазисите" на България !