По море и небе

През мезозйската ера динозаврите били господари на сушата,морските влечуги - на моретата,и летящите влечуги,птерозаврите - на въздуха.Морските влечуги и птерозаврите били много далечни роднини на динозаврите,въпреки че някои от тях приличали на зауроподи с дълъг врат и перки.Птерозаврите били първите летящи грабначни,техните крила били от кожа.Много от тях се хранели с риби,но други,като кветцалкоатъла (Quetzalcoatlus),най-голямото летящо същество на всички времена,не са имали зъби и дъвчели труповете на животни с челюстите си.Плезиозаврите,плиозаврите,морските костенурки,крокодилите и други морски влечуги населявали водните пространства от мезозойската ера.Плезиозаврите имали дълги шии и се хранели с дребни морски животни,а плиозаврите,които имали голяма глава и къса шия,нападали по-големи жертви с мощните си зъби и челюсти.


Странно,но факт

Ерик,плиозавър от юра,дълъг 1,5 метра,е намерен в Куинсланд,Австралия.Това е една от най-невероятните вкаменелости.Когато костите му се разградили,били постепенно заместени от минерали,които образували скъпоценния камък опал.


Различни светове

Имало разлики между различните летящи същества през мезозойската ера,които намираме и при съвременните птици.Крилете на птерозавъра представлявали мембрани,поддържани от четвърти много удължен пръст.Крилете на прилепа също са от мембрани,но са поддържани от всичките пръсти.Една от най-древните птици е археоптериксът,който имал крила,покрити с пера,и със структура,подобна на тази на гълъба.


Птерозавър с дълги крила

Птерозавърът птеранодон (Pteranodon) имал дълъг клюн без зъби.Вероятно хващал рибите с дългите и тесни челюсти,подобно на пеликана.


Ужаса за рибите

Птерозавърът диморфодон (Dimorphodon) имал дълга опашка и издадени зъби,с които сграбчвал жертвата.


Дребна птица

Археоптериксът бил първата птица,произхождаща от динозаврите.Вероятно се е хранел с насекоми и дребни влечуги.


Риба гущер

Интиозавърът (името означава риба гущер) е бил дълъг около 2 метра и тялото му имало хидродинамична форма,подобна на делфина.Палеонтолозите смятат,че е достигал скорост до 40 км/ч.


В морето

Плиозавърът пелонеустес (Peleneustes) бил дълъг 3 метра,имал къса шия,но удължени челюсти със заоблени зъби.


Костенурката аргелон (Archelon) била дълга почти 4 метра,колкото лек автомобил.


Nothosaurus,дълъг 3 метра,живял през триаса-както във вода,така и на суша.


Гущерът платекарпус(Platecarpus) бил дълъг 4 метра,с опашка дълга колкото тялото.


Дейнозухът (Deinosuchus),живял през креда,бил огромен крокодил,дълъг 15 метра.


Още за динозаврите

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Собствено Търсене

за най-доброто търсене използвай най-бързата търсачка на Google !


Интересна статия за възможностите и перспективи за икономически растеж и развитие на туризма в Пиринския край! Един от "оазисите" на България !