Рекордьори

Динозаврите са сред най-силните животни,живели някога на Земята.Били са също най-големите,най-тежките и най-дългите и останали господари на планетата поне 150 млн.години.В сравнение с този период от време,4-те млн.години,откакто се появило човешкото семейство на Земята,сякаш са само един мит.Динозаврите са били най-странните и удивителни животни на света.Винаги е било трудно за съвременния човек да си представи свят,населен от създания с такива размери:първите намерени останки от динозавър,деветметров мегалозавър,първоначално били смятали за останки от огромно човешко създание.Винааги ни е било трудно да си представим също колко зрелищни били тези създания.Сеизмозавърът, " земеразтърсващият гущер " ,бил най-голям сред завроподите и вероятно достигал до 30 метра.Намерени са само някои от неговите кости : лопатка от 2,4 метра,по-дълга и от най-високия човек,и прешлен от 1,5 метра.Сигорно земята се е тресяла когато е ходел!


Най-тежкия

Брахиозавърът тежал 80 тона,бил дълъг 23 метра и висок колкото четири етажна сграда.раменете му се намирали на 6 метра над земята,а раменната му кост била на 2 метра.За сравнение човешката раменна кост е около 35 см.


Най-малкият

Компсогнатус е един от най-малките известни ни динозаври.Бил дълъг само един метър,тежал 3,5 кг и не бил по-висок от кокошка.Вероятно е бил ловък хищник.Намерена е негова вкаменелост с кости на малък гущер в стомаха.


Най-бързият

Струтиомимусът бил висок 2 метра и дълъг 3-4 метра.Пазел се от хищниците,като бягал със скорост до 50 км/ч със своите дълги задни крака,подобни на крака на птица.


Най-големият хищник

Тиранозавъра бил най-големият хищник след кашалота.Стигал до 14 метра дължина и бил по-висок от автобус на два етажа.Тежал 7 тона.


Най-дългият динозавър

Диплодокът,чиято опашка е по-дълга от половината тяло (14 на 27 метра),доскоро се смяташе за най-големия известен динозавър.Вероятно използвал мощната си опашка като камшик,за да се защитава от хищници като алозавъра.


Най-дългата шия

Маменхизавърът (22 метра) бил дълъг почти колкото близкия му роднина диплодока,но имал много по къса опашка.За сметка на това неговата шия,с която достигал върховете на дърветата,е най-дългата от известните досега ( 11 метра ).


Най-много зъби

Динозавърът с патешка човка анатотиан (Anatotian) имал около 1000 зъбчета с форма на листо,разположени в редица по 200-250 от двете страни на челюстите в задната част на устата.От този вид са намерени два мумифицирани фосила,съдържащи останки от последното ядене : борови иглички,клонки,семена и плодове.


Голям,по-голям,най-голям

През 70-те и 80-те години на ХХ век били намерени кости от завроподи,още по-големи от тези на брахиозавъра,който бил дълъг 26 метра : суперзавърът,ултразавърът и сеизмозавърът вероятно достигали 30 метра дъкжина!
Техните фосили все още не са извадени и вероятно ще минат 10-20 години,преди да бъдът възстановени цели скелети.Тогава днешните рекорди вероятно ще бъдът преразгледани.


Още за динозаврите

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Собствено Търсене

за най-доброто търсене използвай най-бързата търсачка на Google !


Интересна статия за възможностите и перспективи за икономически растеж и развитие на туризма в Пиринския край! Един от "оазисите" на България !