Триас

Триасът бил началото на царството на динозаврите.Тогава Земята представлявала само един гигантски континент,наречен Пангея ( от гръцки " цялата земя " ),състоящ се от три преобладаващи природни ландшафта и обитаван предимно от влечуги,подобни на бозайници.Край бреговете имало гори от гигантски хвощови растения,дървовидни папрати и гинко,които гъмжели от насекоми,амфибии,дребни влечуги ( предвестници на костенурките,гущерите и крокодилите )и от първите бозайници.Студените и сухи зони близо до екватора били покрити с гори от високи иглолистни дървета ( борове и ели )и цикасови растения,подобни на палми.Централната част на Пангея представлявала гореща пясъчна пустиня.В различните климатични пояси се развивали разнообразни видове растения и животни.Имало достатъчно храна за различните форми на живот и преди всичко за група животни,които се появили за първи път преди 228 млн.години - динозаврите.През триаса тези невероятни създания започнали да стават господари на света.


Странно,но факт

Целофизисът (Coelophysis) бил ловък хищник с мощни крайници и остри нокти,с които хващал дребни жертви.Намерена е вкаменелост,в чийто стомах има остатъци от малък екземпляр от неговия род.Вероятно тези хищници от триаса са се изяждали помежду си...


Дино диета

Преди цветните растения да се появят през кредата,тревопасните динозаври се хранели с папрати и листа.Много растения имали твърди елементи и бодили,за да се предпазват.
Месоядните динозаври,като еораптора или целофизиса,ловели насекоми като бръмбари и водни кончета,жаби,влечуги,подобни на бозайниците,и същински бозайници,които били наши далечни прародители.


Динозаврите през триаса

Занклодонът бил месояден карнозавър,дълъг 6 метра.


Хереразавърът бил месояден целурозавър,дълъг 3 метра.


Прокомпсогнатусът бил месояден целурозавър,дълъг 1,2.


Салтопусът бил месояден карнозавър,дълъг 60 см.


Платеозавърът бил тревопасен прозавропод,дълъг 8 метра.


Примитивен динозавър

Еорапторът е най-старият известен динозавър,намерена е вкаменелост от негов череп,който бил толкова малък,че можел да се държи от човешка ръка,той е живял преди 228 млн.години в днешна Южна Америка.Този бърз гущеротазов динозавър нямал подвижна челюст и следователно не бил в състояние да захапва жертвите.Вероятно се е хранел с мърша на животни,убити от по-големи влечуги.


Още за динозаврите

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Собствено Търсене

за най-доброто търсене използвай най-бързата търсачка на Google !


Интересна статия за възможностите и перспективи за икономически растеж и развитие на туризма в Пиринския край! Един от "оазисите" на България !