Почистване на кучето

Много малко са хората, които знаят кога да къпят своето куче. Несъмнено редовното къпане с шампоан или други миещи препарати премахва мазнините по козината. Има обаче случаи, когато кучето се е замърсило и трябва непременно да се изкъпе. В такива случаи препаратите не винаги са необходими. Много кучета от късокосместите породи могат да минат цял живот без къпане, особено ако редовно се изчеткват.

Пуделите, които се подстригват от 6 до 8 седмици, се къпят преди това, за да се улесни подстригващия и след това по-рядко. Дългокосместите кучета, специално изложбените-ще трябва да се къпят всеки месец, за да се отстрани "кучешката" им миризма. Но къпането на дългокосместо куче с начално сплъстяване може да доведе до сплъстяване.

Честотата на къпането зависи от ръста и желанието на кучето, както и условията за къпане и подсушаване. Докато съхне, кучето трябва постоянно да се сресва-за предпочитане на части и със сушоар за коса. Повече от домашните сушоари не са достатъчно мощни за тази цел, затова е по-добре да се снабдите с промишлен.

При появата на бълхи и други паразити, особено през лятото, когато те интензивно нападат-употребявайте медицински инсектициден шампоан. Изборът на такъв трябва да става със съдействието и съветите на ветиринаря (аеролозни спрейове или прахове също могат да се приложат при къпането, когато се забележат паразити).

За обикновеното къпане пазарът предлага най-различни шампоани и балсами. Много специалисти обаче предпочита и препоръчват бебешкия шампоан, който е по-евтин от специалните кучешки. Ветеринарят ви може да препоръча шампоани в зависимост от състоянието на кожата на кучето. Трябва да ги спазвате стриктно, за да унищожите последиците след привършване на лечението. Както и при леакарствата, опасно е да държите и употребявате шампоан с изминал срок на годност.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Собствено Търсене

за най-доброто търсене използвай най-бързата търсачка на Google !


Интересна статия за възможностите и перспективи за икономически растеж и развитие на туризма в Пиринския край! Един от "оазисите" на България !