Безопасен дом и предпазни мерки

Дори любимци, които се отглеждат най-вече в домашни условия, може да са изложени на голям брой потенциални опасности. Този списък ще ви помогне да поддържате дома си безопасен и подходящ за вашето куче или котка.

1.Внимавайте за растенията, които отглеждате вкъщи и на двора. Поглъщането на отровно растение може да е с фатален край.

2.Когато почиствате къщата, никога не позволявайте достъп на вашето куче до помещенията, в които съхранявате или използвате препаратите за почистване. Някои могат да предизвикат само малък стомашен дискомфорт, докато други могат да причинят тежки изгаряния на езика, устата, стомаха и дори да са фатални.

3.Когато използвате отрови за плъхове, мишки, мравки, хлебарки, охлюви, поставяйте тези продукти на места, недостъпни за вашия любимец. Повечето отрови съдържат съставки със сладък вкус, като желе, фъстъчено масло и захар, които могат да са много привлекателни за вашия любимец.

4.Никога не давайте лекарства на кучето си, освен ако не са предписани от ветеринар. Много лекарства, които са безопасни за хората, могат да са смъртоносни за кучета.

5.Пазете всички лекарства далеч от кучето си, препоръчително в затворени стаи. Лекарства против болка, лекарства за настинка, лекарства против рак, антидепресанти, витамини и диетични хапчета са примери за човешки лекарства, които са потенциално отровни, дори в малки количества.

6.Никога не оставяйте шоколад без надзор. По-големи количества биха могли да са опасни за здравето на кучетата, тъй като какаото е отровно за тях. Дори по-малки количества може да причинят проблеми с панкреаса.

7.Много обикновени домашни вещи са доказано смъртоносни при животните. Предметите с висока токсичност включват: монети ( високо съдържание на цинк), нафталинови топчета (съдържат нафталин или парадихлоробензен – едно или две топчета застрашават живота при повечето животински видове), розово масло, фабрично омекотени чаршафи, препарати за миялни машини ( съдържат кат йонни детергенти, които причиняват корозия), домашен пластилин (високо съдържание на соли), топлинни уреди като подгреватели на ръце и крака (високо съдържание на желязо), цигари и алкохолни напитки.

8.Всички машинни продукти като масло, гориво и антифриз, трябва да се съхраняват правилно. Само една чаена лъжичка антифриз може да е смъртоносна за кучето.

9.Преди да купите и използвате препарати против паразити за кучето ви или за къщата, говорете с ветеринар, за да обсъдите какви видове продукти са подходящи. Прочетете цялата информация за даден продукт преди да го използвате върху кучето или в дома си. Винаги следвайте инструкциите на етикета. Също така, при пръскане с пестицид или спрейове, изведете всички животни от зоната за периода посочен на инструкциите. Ако не сте сигурни за начина на използване на някой продукт, свържете се с производителя или вашия ветеринар, за да изясните инструкциите, ПРЕДИ да използвате продукта.

10.Когато третирате моравата или градината си с торове, хербициди или инсектициди, винаги дръжте кучето си извън тази зона докато изсъхне напълно. Разяснете използването на продукта с производителя. Винаги съхранявайте този вид продукти на места, недостъпни за вашия любимец.

11.Остри предмети като ножове или вилици, кламери, пирони и игли трябва да се съхраняват далеч от досега на животното. Детски играчки и малки обекти може да привлекат палавото куче и да заседнат в устата му или да бъдат погълнати.

12.Неприкрити кабели на лампи и други жици трябва да са възможно най-къси, най-добре извън взора на кучето ви. Ако се използват разклонители, закрепете ги за перваза, за да не може да се играе с тях или да се дъвчат.

13.Кучетата понякога са в опасност на високи балкони. Активно куче може да се промуши през решетките и да падне, което да доведе до увреждане или дори до смърт.

14.Други опасни за здравето замърсители са радона, изпаренията от домашни продукти като почистващи препарати, пестициди, бои и лакове, агенти против микроби и гъби в климатиците, вентилацията, филтрите и овлажнителите Сред често срещаните замърсители на въздуха са азотния ди оксид от газовите уредби, печки на дърва и неприветливи нагреватели с течно гориво. Газовите печки, нагревателите с течно гориво и другите печки трябва да са вентилирани и да отвеждат газовете извън къщата.

15.Боите на оловна основа трябва да се премахват особено внимателно. Изчистването трябва да е незабавно и цялостно. Други предмети, съдържащи олово, достъпни за кучетата включват бои на оловна основа, линолеум и смоли. Признаците на отравянето са повръщане, диария и запек, загуба на апетит, загуба на двигателна координация, слепота и припадъци.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Собствено Търсене

за най-доброто търсене използвай най-бързата търсачка на Google !


Интересна статия за възможностите и перспективи за икономически растеж и развитие на туризма в Пиринския край! Един от "оазисите" на България !