Отровни растения



Ако съхранявате някои от показаните растения и цветя в къщи или на двора бъдете много внимателни. Има много опасни и силно отровни цветя, които на пръв поглед при толкова красивия им вид човек никога няма да предположи каква опасност крият не само за домашния ви любимец, но и за нас хората. Особено голяма жертва са децата! Ярки цветове, лъскави листа, примамливи плодчета - много растения имат наистина неустоима притегателна сила за децата.

Монстера
(Monstera deliciosa)


Филодендрон
(Philodendron)


Кала
(Zantedeschia aethiopica)


Дифенбахия
(Diffenbachia)


Аглаонема
(Aglaonema)






Малките деца
Особено за децата, които откриват сега света в неговото пъстро многообразие и с любопитство оглеждат и пробват всичко пипат, късат, миришат и вкусват красивите растения, които понякога крият сериозни опасности за здравето или дори живота им. Същото се отнася и за домашните любимци, онези игриви и палави твари, които ни заобикалят и забавляват. За да намалите рисковете, трябва не само да познавате опасните растения, но и да знаете как да реагирате, ако любознателния малчуган или домашен любимец все пак е успял да пъхне в устата си непознатото ви или отровно растение.

Научете повече!
Познаването на отровните растения и болестните симптоми, които предизвикват, а също и необходимите мерки за първа помощ могат да предотвратят или минимализират сериозни здравословни проблеми, както и да се окажат живото спасяващи при поглъщане на особено силна отрова. Случаите зачестяват най-вече през пролетно-летния сезон, когато растителността е особено буйна и многообразна. Родителите трябва обаче да са внимателни през цялата година и да не подценяват също рисковете, които са им буквални под носа в собствената градина или в стайните саксии.

Мерки за безопасност
За да предпазите децата и животните в къщи наложително е да вземете някои елементарни мерки. След като вече сте научили кои растения са опасни и установявате тяхното присъствие във вашия дом или градина направете всичко възможно да ги поставите на безопасно масто. Изберете позиция, където вашето дете или куче няма да могат да имат лесен достъп до опасното цвете или дръвче.

Говорете с децата си
Говорете с децата си за опасностите, които крият някои цветя, покажете им растенията, от които не бива в никакъв случай да вкусват, обяснете им защо и ги предупредете да не слагат в устата си нищо, за което не са абсолютно сигурни, че стават за ядене. Забранете им да берат сами гъби и особено да ги опитват. Много от гъбите имат двойници и отравянето с тях може да предизвика необратими системни увреждания или да имат летален изход.

Беладона (Atropa belladonna)
Известна е още под имената лудо биле, старо биле или отровно биле. Всички части на растението са изключително силно отровни.
Симптоми: веднага след изяждането на 2 до 4 плодчета зениците на очите се разширяват, появява се усещане за сухота в устата, ускорено сърцебиене и халюцинации, кожата се зачервява, тялото се усеща прегряло.
Първа помощ: придвижване по най-бързия начин до близко болнично заведение.


Момина сълза (Convallaria majalis)
Отровни са преди всичко червените семена (юли-август), но също така и цветовете, и младите листа, дори съдържащата се в цветята течност.
Симптоми: гадене, повръщане, смущения в зрението, рядко нарушения на сърдечния ритъм.
Първа помощ: най-добре е да потърсите лекарска помощ; прием на активен въглен на таблетки (свързва отровите).



Самодивски чемшир (Llex aquifolium) Известен и като Кошличар. Всички части на растението са отровни.
Симптоми: коремни болки, гадене, възможно повръщане, рядко загуба на съзнание.
Първа помощ: при поглъщане до 5 плодчета е достатъчно да се приемат много течности, за да се разреди и изхвърли по-бързо отровата, при по-големи количества, трябва да се потърси лекарска помощ.


Страшник ( Acantus mollis)
Най-вече сокът от стъблото е отровен. Понякога е достатъчно само едно докосване.
Симптоми: парещо, сърбящо зачервяване на контактната кожа, след 1-2 дни на пострадалото място се появява кожно възпаление с мехури.
Първа помощ: пострадалото място трябва бързо да се измие, да се намаже с противооточен гел и да не се излага на слънце.


Жълт цветилник (Sarothamnus vulgaris)
Отровни са преди всичко цветовете и семената.
Симптоми: повръщане, диария, при големи дози колапс на кръвообращението.
Първа помощ: приемане на много течности, таблетки с активен въглен, измиване на контактната кожа или лигавица. При поглъщане на повече от 5 семена и липса на спонтанно повръщане е задължителна консултацията с лекар.


Жълта акация (Cytisus)
Цветовете и семената му (приличат на бобчета) са силно отровни.
Симптоми: веднага след изяждането се появява усещане за парене в устата, гадене, повръщане, треперене до застрашаващ живота колапс на кръвообращението, придружен от задух и спиране на дишането.
Първа помощ: придвижване по най-бързия начин до близкото болнично заведение.


Олеандър (зукум, лиандро)
Всички части на растението са отровни, особено листата.
Симптоми: стомашно-чревни оплаквания с болки в корема, гадене, диария, рядко нарушение на сърдечния ритъм.
Първа помощ: приемане на много течности и евентуално активен въглен на таблетки (например смесен със сок от касис)


Черешово лаврово дърво ( от сем. Laurus)
Отровни са най-вече плодовете и листата му.
Симптоми: болки в корема, гадене, позиви за повръщане, понякога зачервяване на лицето, рядко главоболие, виене на свят, загуба на съзнание.
Първа помощ: активен въглен на таблетки, много течности (негазирани билкови чайове, сокове, вода, но в никакъв случай мляко).




Ангелски тромпет (от сем. На татула)
Най-вече семената му са силно отровни.
Симптоми: зачервена, гореща, суха кожа, разширени зеници на очите, силно сълзене, повръщане, диария, жажда, обърканост и неадекватност, сърдечни смущения.
Първа помощ: придвижване по най-бързия начин до близко болнично заведение.


Списък на опасни растeния

(непълен)

За посочените тук растения ние не гарантираме, че наистина са опасни и колко? Просто ви препоръчваме да им обърнете внимание и да се консултирате с личния си лекар и вашия ветеринар за да получите повече информация относно отровните цветя, треви, храсти, растения, билки, гъби, и др.

Алое вера, Ябълка (семена), Кайсия (костилка), Минзухар, Бръшлян, Будистки дъб, Кала, лилия, Череша (семена и сухи листа), Цинерария, Дафиново дръвче, Сагова палма, Нарцис, Драконово дръвче, Слонски уши, Английски бръшлян, Смокиново дръвче, Мушкато, Йерусалимско черешово дръвче, Индийски коноп, Дребна млечка, Олеандър, Ориенталска лилия (особено за котки), Праскова (сухи листа и костилки), Папрат, Отровен бръшлян, Иглика, Червена принцеса, Рододендрон, Филодендрон, Доматено растение (зелени плодове, стъбла и листа), Тис, Аспарагус, Азалия, Китайско вечнозелено дръвче, Клематис, Царевично растение, Циклама, Смарагдово перо, Евкалипт, Маруля, Кактус, Сагова палма, Тигрова лилия, Мраморна кралица, Имел, Лук

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Собствено Търсене

за най-доброто търсене използвай най-бързата търсачка на Google !


Интересна статия за възможностите и перспективи за икономически растеж и развитие на туризма в Пиринския край! Един от "оазисите" на България !