Миранда

Миранда е петия по големина спътник (луна) на Уран.Открит е от астронома Герард Кайпер на 16 февруари 1948г,в отсерваторията на Форт Дейвис.
Името и идва от една пиесата Бурята на Уилям Шекспир,в пиесата Миранда е дъщеря на Просперо.Използва се също и друго наименование Уран 5.
Миранда е един от спътниците наблюдаван от Вояджър 2,той е и единствения който заснема необичайната и геология,през 1986г.
Средният диаметър на Миранда е 471,6 км,масата 6,59*10 19кг,средната и плътност е 1,20 g/cm3,повърхностната гравитация 0,079 m/s2,албедо 0,34,повърхностна температура 86,Атмосферно налягане няма.


Физически характеристики

За повърхността на Миранда се счита, че е съставена предимно от лед, в допълнение със силикатни скали и органични съединения от групата на метана. Наблюдават се каньони с дълбочина, достигаща 20 километра, и местности със силно насечен терен, свидетелстващи за интензивна геологична активност в миналото.
За обширните набраздени образувания, наречени корони, се счита, че са се образували от издигания на по-топъл от заобикалящия го материал лед към повърхността.За геологичните явления се счита, че се подхранват от топлината, породена от приливните сили на Уран. Според една спекулативна теория в миналото си Миранда е била ударена от масивен обект, причинил отчупване и разместване на части от повърхността ѝ, формирайки сегашния пресечен терен.
Инклинацията на Миранда от 4,34° е необичайно голяма, имайки предвид малкото разстояние до Уран. Възможно е в миналото спътникът да е бил в 3:1 орбитален резонанс с Умбриел, поричина за допълнително загряване на вътрешността и интензивна геологична активност.


Снимки на Миранда
Уран
Планетите в Слънчевата система

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Собствено Търсене

за най-доброто търсене използвай най-бързата търсачка на Google !


Интересна статия за възможностите и перспективи за икономически растеж и развитие на туризма в Пиринския край! Един от "оазисите" на България !