Умбриел

Умбриел е тринадесетият (от познатите) спътник на Уран и е третия по големина.Открит е на 24 октомври 1851г.от английския астроном Уилям Ласел.
По съвпадение, името Умбриел подходящо описва тъмната повърхност на спътника — „Умбриел“ е „тъмен зъл дух“ в произведението на Александър Поуп „Влизане с взлом“. Името е производно на латинската дума umbra значеща сянка.Името е предложено през 1852г.от Джон Хершел,също така понякога спътника бива наричан и Уран 2.
орбитата на Умбриел е 265 980 km от Уран,средния диаметър е 1169,4 км,масата 1,2*10 21 кг,площ 4 300 000 км2,период на въртене 4,14 дни (синхронен),плътността 1,4*10 3 kg/m3,повърхностната гравитация е 0,23 m/s2,повърхностната температура ~85 K,албедо 0,21,атмосферно налягане-няма.


Физически характеристики

Единствения апарат изследвал Умбриел досега е Вояджър 2 по време на прехода си през урановата система през януари 1986 г. Изследвана е само осветеното от Слънцето южно полукълбо.
Поради грешка в измерванията все още не се знае със сигурност дали Ариел е по-масивен спътник от Умбриел.
Повърхността на спътника е най-тъмната от всички спътници на Уран и най-малко геологически активна. Спътника е съставен предимно от лед, силикатни скали и замръзнал метан. По-голямата част от метана е налична на повърхността.
Най-голямата забележителност на Умрбиел е кратера Унда по периметъра на който се съдържа светъл материал.Кратера представлява голям пръстен от светъл материал, като причината за този по-светъл участък на фона на тъмната повърхност на Умбриел е непозната. Диаметърът на Унда е 140 km, а месторазположението му е близо до екватора на Умбриел.Наименованието Унда идва от името на тъмен дух от аборигенската митология на местните жители на континента Австралия.
Умбриел и Оберон доста си приличат, само че вторият е 35% по-голям. Всички големи луни на Уран са смес от около 40-50% воден лед, а останалата част се пада на скалисти материали. В състава на луните около Уран има повече скали отколкото в големите спътници на Сатурн (като Рея например).
Повърхността на Умбриел е осеяна с кратери и вероятно е била стабилна откакто се е формирала. Тук кратерите са повече и по-големи от тези, които наблюдаваме на Ариел и Титания.
Умбриел е много тъмна; отразената от Умбриел светлина е около половината от тази, която Ариел отразва.


Снимки на Умбриел
Уран
Планетите в Слънчевата система

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Собствено Търсене

за най-доброто търсене използвай най-бързата търсачка на Google !


Интересна статия за възможностите и перспективи за икономически растеж и развитие на туризма в Пиринския край! Един от "оазисите" на България !